Wiskunde D module

Inleiding en motivatie

In 2004 werd bij ministeriële opdracht de commissie Toekomst Wiskunde Onderwijs (cTWO), o.l.v. prof. dr. Dirk Siersma geïnstalleerd met als doel "het ontwerpen en beproeven van vernieuwde wiskunde-programma's voor havo en vwo". In 2012 werd het het eindrapport, getiteld "Denken & doen. Wiskunde op havo en vwo per 2015", aangeboden aan de minister van OCW.

Wiskundeonderwijs op Havo en VWO niveau werd na deze vernieuwing onderverdeeld in Wiskunde A, B, C en D. Interessant is dat logisch redeneren onderdeel werd van het Wiskunde C curriculum, wat betekent dat logica inmiddels een onderdeel vormt van het staatsexamen Wiskunde C.

Ondanks het feit dat logica inmiddels onderdeel vormt van het wiskunde C programma, vinden we dat

  1. Logica nog steeds ondervertegenwoordigd is in het VO,
  2. Het lesmateriaal logica dat nu gebruikt wordt onvoldoende duidelijk maakt dat logica een zelfstandige, systematische discipline is.

Door een Wiskunde D module logica te ontwikkelen denken we dat we zichtbaarheid van de logica voor leerlingen met een uitgesproken talent voor exacte vakken kunnen vergroten en kan helpen de ondervertegenwoordiging van de logica in het VO te corrigeren.

Wat is een wiskunde D module?

Op de website van cTWO staat

Wiskunde D is een vak in de vernieuwde tweede fase van havo en vwo. Het is een profielkeuzevak in het profiel NT en kan opgenomen worden in de vrije ruimte door leerlingen in andere profielen die Wiskunde B gekozen hebben. Wiskunde D biedt een verbreding en verdieping op Wiskunde B. De verbreding omvat onder meer statistiek en kansrekening; de verdieping komt tot uitdrukking in onderwerpen uit technische en wetenschappelijke context. Een deel van Wiskunde D kan worden ingevuld in samenwerking met het hbo en wo.

Daarmee kan Wiskunde D gezien worden als verbreding en verdieping van vaardigheden die bij wiskunde B worden geleerd.

Het examenprogramma bestaat uit een aantal domeinen waarvan er een keuzeruimte heeft. Voor deze keuzeruimte zou de module Logica bedoeld zijn.

Opzet

De Wiskunde D module zal als op zichzelf staande cursus aangeboden worden op een website. De cursus zal bestaan uit in de kern een tekst, of serie teksten, over een onderwerp uit de wiskundige logica, maar daarnaast zal de website voorzien zijn van software, voor bijvoorbeeld model checken, of verwijzingen daarnaar, en zal dit geïntegreerd worden in het lesmateriaal. We denken dat de stof zo 'tastbaarder' en meer zal aanspreken, maar we hopen ook dat zo de website als geheel een niet al te statische, maar juist meer interactieve indruk zal geven.

De domeinnaam logicaindeklas.nl is reeds geregistreerd voor dit doeleinde.

Daarnaast zal deze website ook gaan fungeren als platform om scholieren, maar ook docenten, verder te verwijzen naar materiaal over logica, bijvoorbeeld literatuur, software, YouTube filmpjes over logica etc.