Computervirussen en Cohen's onmogelijkheidsresultaat

An English version is also available.

Het achtste gezichtsbepalende probleem voor het informaticaonderzoek uit de lijst van tien gezichtsbepalende problemen opgesteld door Prof.dr. Jan Bergstra, zie [NOAG-ict] (pdf, blz. 52) luidt:

"Probleem 8: Geef een overtuigende theorie van computervirussen en soortgelijke krachtige vormen van artificial life. De sterke start door Cohen [C84] in 1984 heeft anno 2005 opmerkelijk weinig follow-up gehad."

Ik zal op deze webpagina proberen een aantal van de aspecten van dit probleem uiteen te zetten en enige literatuur en links naar relevante websites te geven.

Aspecten:

Wat is het onmogelijkheidsresultaat van Cohen?

Simpel geformuleerd: gegeven een redelijke klasse van computer programma's (bv. de while-programs) is het is niet mogelijk te bepalen of een computer programma bij uitvoering een virus zal verspreiden.

Literatuur

Terug naar de aspecten.

Waar is het goed voor?

Terug naar de aspecten.

Hoe gaat het bewijs van Cohen?

Terug naar de aspecten.

Zijn er mensen in Nederland of elders die hieraan werken?

Jawel. Hier de slides bij een praatje op het CWI dat o.m. over dit werk ging (PAM seminarium, 13 juni 2007), slides 18, 19, 25-27.

Literatuur

Terug naar de aspecten.

Wie ben ik dat ik hierover een webpagina maak?

Alban Ponse; zie desgewenst mijn home page. Ik ben in 1992 gepromoveerd op een proefschrift in de procesalgebra (Process Algebras with Data).

Terug naar het begin.


Email: Alban Ponse