Anthonij van Oostrom, mr horlogemaker

Anthonij (of Anthoni) van Oostrom was een beroemde klokkenmaker, en zijn klokken heetten 'Amsterdammertjes'. Hier een tekst van www.timeforclocks.nl:








De Amsterdamse wandklokken of 'Amsterdammertjes' hebben wijzerplaten en kappen die sterk overeenkomen met de Amsterdamse staande horloges.  Ze zijn uitgerust met een 30-uurs werk. Tot de bekendste makers behoort Anthonij van Oostrom, die tussen 1740 en 1768 werkzaam was. Het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem bezit een fraai voorbeeld van zo'n wandklok. Overige makers van Amsterdammertjes zijn onder meer J. Beukelaar,  Pieter Eevers en Jan Hermelink. 
Bron: J. Zeeman: Twee eeuwen uurwerken 1657-1857 (Utrecht 1967) );  P. Heuer/K. Maurice: Europaische Pendeluhren. Dekoratieve Instrumente der Zeitmessung (München 1988)

Er is niet zoveel informatie over een werkplaats als hij gehad moet hebben in de Grote Kattenburgerstraat. Hier een artikel uit Ons Amsterdam.

Drie voorbeelden van zijn klokken:
1730:



1750:



2019:


Uit: Enrico Morpurgo, Nederlandse klokken- en horlogemakers vanaf 1300, Scheltema & Holkema, 1970 de biografie die velen refereren:

       Anthoni van Oostrom's klokken worden nog steeds geveild,
bijvoorbeeld deze in 2003 (via Artfact):
                 

En deze is te koop in 2007 (Klarenbeek):

   
_ Maar mooier dan deze vind je ze niet (2006, A.C. Lijs)


Uit: H.M. Vehmeyer, Antieke Uurwerken, een familieverzameling, HES 1994, twee voorbeelden van klokken.


detail



Uit: J. Zeeman, De Nederlandse Staande Klok, Waanders Zwolle 1996, ook een biografie en een voorbeeld en analyse van een van zijn staande klokken.

             


In 2019 kon ik een klok van van Oostrom bezoeken, die in 2012 was gerestaureerd door Dirk van Swinderen. (Click pictures for enlargements!)

_ _ _



We hebben twee notarisactes gevonden getekend door Anthonij van Oostrom. In de eerste, uit 1744, verklaart hij een gegoten klok te hebben getoond aan Deursen uit 's Hertogenbosch.

Aan het eind van zijn leven had hij ongenoegen met een klokkenmaker uit Nieuwer Amstel (dat is nu Amstelveen), maar besloot tot een schikking. Hij had nog 6 maanden te leven...


naar huis