Curriculum vitae 




Sander Bais behaalde het ingenieursexamen in de technische natuurkunde aan de TH Delft in 1973 en promoveerde in 1977 in de theoretische fysica aan de University of California (UCSC) Vervolgens was hij als research-fellow o.a. verbonden aan de University of Pennsylvania (Philadelphia), de Universiteit van Leuven, en het versnellercentrum CERN (Genève). In 1985 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar in de Theoretische Fysica aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 2007 is hij ook external faculty member van het Santa Fe Institute in de VS, waar hij regelmatig activiteiten ontplooit.
Zijn onderzoek richt zich in het bijzonder op de fundamentele fysica van elementaire deeltjes en zwaartekracht. Daarnaast werkt hij op het gebied van de Kosmologie en de gecondenseerde materie, recentelijk aan topologische orde en topologische quantum informatie. Hij is een gedreven popularisator van de natuurwetenschappen en verschijnt als zodanig regelmatig in de media.
Hij was directeur van het Instituut voor Theoretische Fysica van de Universiteit van Amsterdam, en bekleedde bestuurlijke functies in een aantal nationale en internationale wetenschappelijke organen, nu is hij bijvoorbeeld Nederlands wetenschappelijk gedelegeerde in de CERN Council.
In 2005 was hij visiting professor aan het Santa FE Institute in de VS, de Australian National University in Canberra en aan het Yukawa Institute for Theoretical Physics in Kyoto, Japan. In dat jaar kwam ook zijn boek "De Natuurwetten: Ikonen van onze kennis" ("The equations: Icons of knowledge") uit bij Amsterdam (Harvard) University Press, dat inmiddels ook in een negental andere talen is verschenen, waaronder Japans en Koreaans. In het voorjaar van 2006 was hij mede-organisator van het programma "Topological phases and quantum computation" van het Kavli Institute for Theoretical Physics (KITP) in Santa Barbara,Californie. In 2007 kwam zijn tweede boek: "De sublieme eenvoud van relativiteit; Een visuele inleiding" ("Very special relativity: A pictorial guide") uit bij de Amsterdam (Harvard) University Press. In 2009 verscheen het boek "Keerpunten: momenten van waarheid in de natuurwetenschap" ("In praise of science: Curiosity, understanding and progress") bij Amsterdam University (MIT) Press.