Majoren

Brandende vragen


Je kunt me dag en nacht mailen met vragen over de majoren, en die probeer ik zo snel mogelijk te beantwoorden. Wees zo concreet mogelijk (dus niet “Ik kreeg bij de studentenbalie te horen . . .” maar duidelijk van welke studentenbalie) en vermeld in elk geval je naam en je master.
Soms is snel niet snel genoeg. Ik probeer daarom de meest brandende vragen die je kunt hebben op deze pagina te beantwoorden.

Algemeen

  1. Vraag: “Ik maak me hierom erge zorgen.”

    Antwoord: Probeer dat niet te doen. Lees de vragen en antwoorden op deze pagina. Als je er nog niet uitkomt; wacht dan op mijn antwoord op je mail.

  2. Vraag: “Kan ik aan een major starten als ik nog geen 60 EC van mijn eerste masterjaar heb gedaan?”

    Antwoord: Bij de Major Teaching is een eis onverbiddelijk: je moet 48 EC hebben op de dag dat de major start (1 september of 1 februari).
    Bij de andere twee majoren kan de examencommissie van je opleiding toestemming geven om te starten en het ontbrekende onderdeel na de major te doen. Het mag dan maar om een onderdeel gaan, meestal de Literature review.

  3. Vraag: “Hoe moet mijn eerste jaar eruit zien?”

    Antwoord: Dat staat per opleiding beschreven in de OER. Zie onderaan deze pagina. Grofweg doe je een programma van 60 EC met daarin een paar verplichte vakken, een onderzoekstage en je Literature Thesis.

  4. Vraag: “Wat is de omvang van een major?”

    Antwoord: De major omvat 60 EC. Let op bij de VU-majoren, want VU-studenten volgen in het tweede jaar van hun master maar 54 EC van de major; de andere 6 EC zat al in hun eerste jaar. Loop dus niet achter de kudde aan!

  5. Vraag: “Ik heb al de minor educatie gedaan, moet ik dan de hele major Teaching doen?”

    Antwoord: Nee, je doet dan de minor Teaching van 30 EC.

Major Teaching

  1. Vraag: “Kan ik de lerarenopleiding in mijn master doen?”

    Antwoord: Als je aan de FNWI een tweejarige masteropleiding uit onderstaande lijst volgt is het mogelijk om de lerarenopleiding die bij je vak hoort als Major Teaching in het tweede jaar van je master te doen.

    schoolvak master
    aardrijkskunde Earth Sciences
    biologie Biological Sciences
    Biomedical Sciences
    Brain & Cognitive Sciences
    natuurkunde Astronomy & Astrophysics
    Physics
    Physics and Astronomy (JD)
    scheikunde Chemistry
    Chemistry (JD)
    wiskunde Mathematics
    Stochastics & Financial Mathematics

  2. Vraag: “Hoe ziet het programma er dan uit?”

    Antwoord: Je volgt eerst een programma van 60 EC in je discipline inclusief de scriptie. Aansluitend volg je in het tweede jaar van je master de vakken van de major aan de Interfacultaire Lerarenopleidingen (ILO). Je studeert af als Master of Science in je discipline.

  3. Vraag: “Zijn er eisen aan de invulling van mijn eerste jaar?”

    Antwoord: Er zijn eisen aan de invulling van het eerste jaar, die je kunt vinden in de OER van je opleiding op http://www.student.uva.nl (kies je Master's programme > A-Z > Rules and regulations).

  4. Vraag: “Wie kan me helpen?”

    Antwoord: We raden je aan om over de eisen van de FNWI en de ILO contact op te nemen met de track-coördinator van de Majors: dr. Erik Joling e.joling@uva.nl (maar die antwoordt niet tijdens zijn vakantie).

  5. Vraag: “Blijf ik student aan de FNWI?”

    Antwoord: Je blijft ingeschreven als student bij de FNWI, maar moet je apart aanmelden bij de ILO.

  6. Vraag: “Hoe meld ik me aan?”

    Antwoord: Dat kan via het contactformulier van het Onderwijsbureau. Je dient je voor 1 mei aan te melden bij de start per september en voor 1 november bij de start per februari.

  7. Vraag: “Ben ik met mijn opleiding toelaatbaar?”

    Antwoord: Zie daarvoor de lijst hierboven. Het kan wel zijn dat je deficiönties hebt: biomedici moeten bijvoorbeeld wat plantenvakken volgen en aardwetenschappers sociale geografie. Maar dat kunnen we na mijn vakantie bespreken.

Major Science Communication

  1. Vraag: “Voor welke vakken moet ik me inschrijven?”

    Antwoord: Het gaat dan om de eerste twee vakken van de major:

    vak periode omvang code
    Science and Communication 1 6 EC AM_470587
    Research methods for analyzing complex problems 1 6 EC AM_1182

  2. Vraag: “Ik heb problemen om me in te schrijven, wat nu?”

    Antwoord: Kijk bij Aanmelden als bijvakker aan de VU en meld in elk geval de coördinator van Science Communication (Frank Kupper f.kupper@vu.nl) dat je mee wilt doen en er nog wat administratieve hobbels zijn.

  3. Vraag: “Is er ook een studiegids met een beschrijving van de vakken?”

    Antwoord: Ja, die is er. Je moet dan zelf een pdf genereren op deze plek. Verdere informatie kan je uiteraard bij de coördinator van Science Communication (Frank Kupper f.kupper@vu.nl) inwinnen.

Major Science in Society

  1. Vraag: “Voor welke vakken moet ik me inschrijven?”

    Antwoord: Voor drie vakken:

    vak periode omvang code
    Analysis of Governmental Policy 1 6 EC AM_470571
    Research methods for analyzing complex problems 1 6 EC AM_1182
    Communication, Organization and Management 2 6 EC AM_470572

  2. Vraag: “Ik heb problemen om me in te schrijven, gaat het nu helemaal mis?”

    Antwoord: Kijk bij Aanmelden als bijvakker aan de VU en stuur in elk geval een berichtje aan de coördinator van Science in Society (Tjerk Jan Schuitmaker t.j.Schuitmaker@vu.nl) dat je mee wilt doen.

  3. Vraag: “Is er ook een studiegids met een beschrijving van de vakken?”

    Antwoord: Ja, die is er. Je moet dan zelf een pdf genereren op deze plek. Verdere informatie kan je uiteraard bij de coördinator van Science in Society (Tjerk Jan Schuitmaker t.j.Schuitmaker@vu.nl) inwinnen.

Aanmelden als bijvakker bij de VU

  1. Vraag: “Verder heb ik nog een vraag over de aanmeldprocedure van de major. Ik heb om mijn inschrijving af te ronden een verklaring van eigen onderwijsinstelling [moeten] uploaden, kunt u mij vertellen waar ik deze kan verkrijgen?”

    Antwoord: Bij een aanmelding als bijvakker aan een andere universiteit moet de examencommissie van de moederopleiding toestemming geven.
    Volgens mij hoeft de commissie daar niet over te vergaderen en wordt dat ambtelijk afgehandeld. Richt je verzoek aan examlaw-science@uva.nl en

  2. Vraag: “Hoe meld ik me aan als bijvakker?”

    Antwoord: Je kunt je pas inschrijven voor vakken als je aangemeld bent al bijvakker bij de VU. Bij de meeste FNWI-masters gebeurt dat automatisch, maar niet bij Biomedical Sciences.
    Zie ook https://www.vu.nl/nl/opleidingen/bijvakken-voor-studenten/index.aspx
    Kies daarbij het vak dat je als master studeert, of als je Science in Society gaat doen de master MPA: Management Policy Analysis and entrepreneurship in the health and life sciences

  3. Vraag: “Kan ik me uitschrijven bij de UvA?”

    Antwoord: Je moet je in je laatste studiejaar herinschrijven aan de FNWI. De Major maakt immers deel uit van je master aan de FNWI.

  4. Vraag: “Om onze aanmelding compleet te maken moeten wij een vakbeschrijving geven van onze huidige master vakken die we gehad hebben en ook moeten we een toestemmingsverklaring hebben. Gezien deze major geen 'toestemming' van de UvA vereist, vragen wij ons af hoe dit in het verleden geregeld is bij studenten van Biomedical Scieces die deze major aan de VU gingen doen.”

    Antwoord: Het gaat niet om toestemming dat je de major mag volgen als deel van je opleiding (dat mag je inderdaad als je het juiste programma volgt), maar om je aanmelding als bijvakstudent.
    Bij een aanmelding als bijvakker aan een andere universiteit moet de examencommissie van de moederopleiding toestemming geven. Dat gaat dus niet tussen juliie en de EC, maar tussen beide instellingen.
    Het is een bureaucratische zaak waar de examencommissie niet over hoeft te vergaderen: dat wordt ambtelijk afgehandeld. Richt je verzoek aan examlaw-science@uva.nl en stuur vooral je PEP mee.

  5. Vraag: “Helaas heb ik het bewijs betaling collegegeld nog niet thuis ontvangen. Ik verwacht het vandaag, zodat ik die morgen bij de vu kan inleveren maar dat weet ik niet met zekerheid. Ik maak me hierom erge zorgen. Is er een probleem als ik mij na 1 augustus aanmeldt voor deze specifieke vakken (onderin)?”

    Antwoord: Geen zorgen maken, als alles maar klaar is voor de start op 1 september (enige probleem kan zijn dat je later in de systemen als Blackboard kan).

  6. Vraag: “Kan ik nog ergens anders met mijn vragen terecht dan op deze pagina?”

    Antwoord: Gelukkig is er nog een studentenbalie op de VU. Mijn ervaring daarmee is goed: studentenbalie@vu.nl

Links

  1. De OER voor EW is te vinden op:
    deze plek (beetje doorklikken)
  2. De OER voor LAW is te vinden op:
    deze plek (beetje doorklikken)
  3. De ILO is te vinden op:
    https://www.ilo.uva.nl/.
  4. VU-majoren zijn te vinden op:
    deze plek en verder klikken bij ICSE specializations.

Gepubliceerd op zondag, 30 juli 2017, laatst gewijzigd op dinsdag, 25 februari 2020.