LabBoek

 

AIBO schaak spraak 2004

 

 

Eerste jaars AI studenten, te Universiteit van Amsterdam:

 

Louis Fontaine  0306142

Sebas Heijman 0344958

 

 

Voor ons eerstejaars project ‘zoeken, sturen en bewegen’ hebben wij geprobeerd een vereenvoudigd schaakprogramma te maken. Naar aanleiding hiervan leek het ons leuk om de zetten van een dergelijk schaakprogramma uit te laten spreken door een AIBO, model ERS-7. 

 

Het zou redelijk simpel moeten zijn een AIBO iets dergelijks te laten doen met behulp van op Remote Framework gebaseerde software. Om een schaakprogramma aan onze software te koppelen, hebben wij besloten om de uit te spreken tekst uit een tekstbestand te halen, welk doorgaans eenvoudig is aan te maken door diverse programma’s.

 

De apparatuur die wij hebben gebruikt zijn de volgende:

-         een standaard Windows 2000 pc;

-         een draadloos LAN netwerk;

-         een Sony AIBO ERS-7 met toebehoren.

 

De gebruikte software bestaat uit:

-         de Remote Framework software uit het Open-R pakket;

-         Microsoft Visual C++ v6.0.

 

Uit ons onderzoek is gebleken dat het redelijk is om het Remote Test programma uit het Remote Framework pakket aan te passen zodat de AIBO een voorgedefinieerd stuk tekst uitspreekt. Het is echter niet zo simpel om automatisch de tekst uit te spreken zodra het tekstbestand is gewijzigd.

 

Ons uiteindelijke programma is in staat een tekst uit een tekstdocument te versturen naar de AIBO zodat deze de tekst uitspreekt. Ook kan het programma wijzigen in het tekstbestand opmerken en deze in de wachtrij zetten voor de volgende spraakopdracht. Echter zal de gebruiker dan een message box weg moeten klikken, welke als noodoplossing is ingebouwd.

 

We kunnen met redelijke zekerheid zeggen dat als we meer tijd tot onze beschikking hadden, we onze oorspronkelijke opzet volledig hadden kunnen realiseren.

 

 

Appendix

 

Onze broncode van de TTS module:

TTSDlg.cpp

 

Lichtelijk aangepaste header:

TTSDlg.h

 

Ons Dagboek:

Dagboek.htm

 

 

 

Opmerking: Zie het Dagboek voor meer informatie